Geen producten (0)

Veelgestelde vragen over LED verlichting.

Welke LED lamp moet ik hebben voor mijn huidige armatuur ?
De meeste LED lampen hebben dezelfde fittingen als de oudere type lampen, waardoor de LED lampen de oudere type lampen kunnen vervangen (zie ook : klik hier). Wat wel zo is, en dat was ook al met de spaarlampen zichtbaar, is dat de lengte van de LED lamp in sommige gevallen langer kan zijn. Dit komt door de electronica in de voet welke de LED lamp nodig heeft om te functioneren.

Gaan LED lampen meteen aan als deze worden aan geschakeld ?
De LED heeft geen opwarmtijd en gaat direct aan ook geeft deze meteen de maximale lichtopbrengst.

Mogen de aansluitingen op de LED lamp worden verwisseld ?
Voor vrijwel alle LED lampen geld dat deze kunnen werken om gelijkstroom (DC) maar ook op wisselstroom (AC). Doordat de elektronica binnen in de lamp hiermee om kan gaan maakt het meteen niet meer uit of de draden verwisseld worden of niet.

Hoe lang gaat een LED lamp mee?
Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de lamp en of de lamp de warmte kwijt kan, er zijn veel verschillende soorten op de markt en ook in verschillende prijs classes. Wat algemeen te zeggen is dat hoe meer branduren de lamp heeft gehad hoe minder de licht opbrengst zal zijn, dit zal echter pas echt te merken zijn (bij kwalitatief hoogwaardige LED lampen) tussen de 20.000 en 30.000 branduren. De hoogwaardige LED (welke dus normaal gesproken ook langer mee gaat) is doorgaans ook beduidend duurder om te fabriceren.

Het niet (goed) kwijt kunnen van de warmte heeft tot gevolg dat de levensduur van de lamp hard achteruit gaat, dit geld voor alle type en soorten LED lampen.

De LED lamp laat zich niet goed dimmen, het lijkt meer op knipperen, wat is er aan de hand ?
Voor veel dimmers is het kleine vermogen (energie) wat een LED lamp verbruikt te weinig om een lamp goed gedimd te krijgen. Hierdoor laat de LED lamp zich niet goed dimmen en kan ook gaan knipperen. Vaak is de rede hiervan dat de dimmer een minimale belasting nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

- Dit kan worden opgelost door meerdere LED lampen op de dimmer te zetten zodat de totale hoeveelheid energie overeenkomt met de minimale dimmer belasting.
- Of dit kan worden opgelost door een andere dimmer te gebruiken welke geen minimale belasting heeft.

De LED lampen geven nog heel kort licht als ik deze uitschakel ?
Omdat LED lampen erg weinig energie nodig hebben om licht af te geven, is iedere kleinere vorm van stroom voldoende om nog voor (erg) korte tijd op te lichten. Dit heeft vaak te maken met kleine rest stromen (lekstroom) welke er nog kunnen lopen in het isolatie materiaal in de schakelaar. Een oplossing voor deze is het gebruik van een dubbel polige schakelaar. Hoe hoger het totale wattage is welke de schakelaar moet schakelen, des te minder dit “na licht” effect zichtbaar zal zijn.

Moet mijn oude 12 volt transformator vervangen worden als ik over ga op 12 volt LED verlichting ?
Dat hangt af van uw transformator. Over het algemeen is dit de richtlijn:
- De transformator moet geen minimumbelasting nodig hebben
- De transformator mag geen elektronische zijn, daar de “conventionele” transformatoren een ijzeren kern hebben kunt U vaak aan het gewicht van de transformator al bepalen of deze elektronisch is of niet.

Hoe warm wordt een LED lamp ?
Ook LED lampen worden warm, dit is echter relatief gezien niet te vergelijken met een gloeilamp of halogeen, deze worden veel warmer.
Indien U een LED lamp van 6 Watt enige tijd aan heeft staan kan deze een temperatuur bereiken van ongeveer 50 graden. De oudere gloeilampen worden veel warmer (heet), hetgeen ook brandgevaarlijke omstandigheden kan veroorzaken, dat is met de LED lamp nagenoeg verleden tijd.

De LED lamp moeten wel goed de warmte kwijt kunnen, als dit niet zo is dan word hier de levensduur sterk door verkort.